Η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος και ειδικότερα η "κακή" LDL χοληστερόλη, θεωρείται ένας από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται όταν τα επίπεδα της χολιστερόλης ξεπεράσουν την τιμή των 200mg/dl και ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, κάπνισμα, παχυσαρκία, ηλικία, φύλο κλπ.
Γι' αυτό θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την χοληστερόλη σας και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας. Ένας αποτελεσματικός έλεγχος των επιπέδων ξεκινά από μία προσεκτική θεώρηση των αρχών υγιεινής και θρέψεως.
Διατροφή: Αποφεύγετε τις πλούσιες σε χοληστερόλη τροφές όπως λιπαρά μέρη κρέατος, αυγά, κρέμες, βούτυρο, πλήρες γάλα και τυρί. Διαλέχτε ακόρεστα έλαια όπως ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο. Αποφεύγετε τροφές που περιέχουν πολύ ζάχαρη (η οποία μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια στον οργανισμό) όπως πατάτες, μαρμελάδες, γλυκά, αναψυκτικά και σοκολάτα.
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα:
ΤΡΟΦΙΜΑ | ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ | ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ | ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ | Λίπη Έλαια | Ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο. Αποφύγετε το τσιγάρισμα. | Έλαια πλούσια σε πολυακόρεστα π.χ. ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα, ελαιόλαδο, μαλακές μαργαρίνες (μη υδρογονωμένες που βασίζονται στα παραπάνω έλαια). | Βούτυρο, ξύγγι, λαρδί, βοδινό και χοιρινό λίπος, λίπος ψητού, φοινικέλαιο, καρυδέλαιο, μαργαρίνη, υδρογονωμένα λίπη και έλαια. | Κρέας Αυγά | Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι άπαχο και χωρίς πέτσα, μοσχάρι. Αυγά: Μόνο ασπράδι. | Άπαχο βοδινό, ζαμπόν άπαχο, λουκάνικα από μοσχάρι ή κοτόπουλο. Δύο ολόκληρα αυγά την εβδομάδα. | Όλα τα εμφανώς λιπαρά μέρη και η πέτσα, αρνί, χοιρινό, αλλαντικά, εντόσθια. Πάπια, χήνα, σαλάμια, λουκάνικα, κρεατόπιτες. Αυγά: Κρόκοι. | | Θαλασσινά Ψάρια | Ψάρια κάθε είδους φρέσκο ή κατεψυγμένο χωρίς πέτσα και μαγειρεμένα στον ατμό, στην σχάρα ή καπνιστά. Στρείδια, χτένια. Τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. | Ψάρια τηγανισμένα σε κατάλληλο λίπος, μύδια, αστακός, καραβίδες. | Παστά, τηγανισμένα ψάρια σε ακατάλληλο λάδι ή λίπος, οστρακοειδή (π.χ. στρείδια), γαρίδες, καβούρια, αυγοτάραχο, καλαμάρια. | Γαλακτοκομικά Γάλα | Αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι άπαχο, τυριά άπαχα (μυζήθρα, ανθότυρο). | Ημιαποβουτυρωμένο γάλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά και γιαούρτι. | Πλήρες γάλα, συμπυκνωμένο ή και φυσικό, κρέμα γάλακτος, υποκατάστατα γάλακτος, ολόπαχα γιαούρτια και τυριά (φέτα, κίτρινα τυριά) μη αποβουτυρωμένα προϊόντα, κρέμες. | Φρούτα | Όλα τα φρούτα εκτός από αυτά που έχουν πολλές θερμίδες (μπανάνες, σύκα, σταφύλια). Επιτρέπονται όλα τα φρούτα φρέσκα, σε κονσέρβα ή και ξηραμένα. Τουλάχιστον 2-3 ημερησίως. | | Μπανάνες, σύκα, σταφύλλια, κομπόστες, αβοκάντο. | | Λαχανικά Όσπρια | Επιτρέπονται όλα τα όσπρια καθώς και όλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά. Προτιμήστε τις πατάτες βραστές ή ψημένες με τη φλούδα. Τουλάχιστον 1 μεγάλη σαλάτα ημερησίως. Όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα. | Ψητές ή τηγανιτές πατάτες με το κατάλληλο λάδι. | Τηγανητά γενικά. Λαχανικά και ρύζι μαγειρεμένα με ακατάλληλο λάδι ή λίπος, τσιπς, αλατισμένα λαχανικά σε κονσέρβα. | Δημητριακά | Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ρύζι, σε περιορισμένη χρήση και χωρίς ζωικό βούτυρο. | | Ψωμιά που έχουν αυγά σαν κύριο συστατικό τους, κρουασάν, μπατόν σαλέ, μπριός, στουρέκι. | Ροφήματα Ποτά | Κρασί και μπύρα 1-2 ποτήρια την ημέρα, καφέ και τσάι 2-3 ποτήρια την ημέρα, κακάο, χυμοί φρούτων, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. | Οινόπνευμα, σοκολατούχα ροφήματα με χαμηλά λιπαρά. | Κρασί και μπύρα σε μεγάλες ποσότητες, οινοπνευματώδη (ουίσκι, ούζο, βότκα κλπ), σοκολατούχα ροφήματα, ζαχαρούχοι χυμοί, αναψυκτικά, Ιρλανδέζικος καφές, ποτά που περιέχουν βύνη. | | Ξηροί καρποί | Καρύδια, κάστανα, αμύγδαλα. | Φιστίκια. | Ινδική καρύδα, αλατισμένοι ξηροί καρποί. | Γλυκά Ζαχαρώδη | Φτιαγμένα με άπαχο γάλα ή γιαούρτι, κομπόστες, φρουτοσαλάτες, λουκούμια, φρουΐ-ζελέ. | Γλυκά ή μπισκότα φτιαγμένα με μαργαρίνη ή λάδι, χαλβάς. | Παγωτά, τούρτες, σοκολάτες, γλυκά με καρύδα, μπισκότα, καραμέλες βουτύρου, κέικ, γλυκά με πολλή ζάχαρη, σαντιγί, σοκολάτες, ζάχαρη. | Διάφορα | Ρίγανη, βασιλικός, μαϊντανός, πιπέρι, μουστάρδα, μοσχοκάρυδο. Άπαχες σάλτσες. | | Μαγιονέζα, σάλτσες με κρέμα γάλακτος, ζωικά λίπη ή τυριά, | |
Άσκηση: Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Προσπαθήστε να συνηθίσετε να ασκείστε συχνά και σε κανονικά χρονικά διαστήματα.
Κάπνισμα: Σταματήστε το κάπνισμα εντελώς.
Περαιτέρω πληροφορίες: 1. Τα λίπη και έλαια φυτικής προέλευσης (μαργαρίνες, σπορέλαια, ελαιόλαδο) όταν ενωθούν με το άμυλο, κυρίως της πατάτας (πχ τηγανητές πατάτες ή τσιπς) μετατρέπονται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε κορεσμένα, με συνέπεια να ανεβαίνει το επίπεδο της συνολικής χοληστερίνης και ειδικά της LDL (κακής). 2. Υπερβολική κατανάλωση χυμών φρούτων ή χυμού καρότου (άνω των 2 ποτηριών την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει αύξηση του επιπέδου την τριγλυκεριδίων του αίματος και κατ' επέκταση, αύξηση της συνολικής χοληστερίνης στο αίμα.
Να είστε πάντα υγιείς!!!
|