Με τον όρο ωμοφαγία, αναφερόμαστε στη θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος πρέπει να τρώει μόνον ωμές τροφές και συγκεκριμένα ωμά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Η συγκεκριμένη θεωρία, μέσα από μια σειρά επιχειρημάτων, αντιτίθεται στην κατανάλωση κρέατος και οποιασδήποτε άλλης μαγειρεμένης τροφής γιατί στερούνται θρεπτικών στοιχείων, ενζύμων και ευθύνονται για την εμφάνιση σοβαρών και μη ασθενειών. Πράγματι η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών βοηθά πάρα πολύ τον ανθρώπινο οργανισμό και του παρέχει πολύτιμα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Αν ωστόσο κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει αποκλειστικά και μόνο τροφές στη φυσική τους μορφή, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προσθέσει στην ημερήσια διατροφή του ένα τουλάχιστον "ωμό πιάτο", άλλωστε τώρα με την αλλαγή του καιρού η επιθυμία για τροφές φρέσκες και δροσερές είναι πιο έντονη.
Επομένως στην επόμενη επίσκεψή σας στη λαϊκή αγοράστε τα παρακάτω προτεινόμενα εποχιακά προϊόντα και δώστε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να αποτοξινωθεί. Τα συγκεκριμένα λαχανικά υπόσχονται να σας απαλλάξουν από το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών, να σας δώσουν ενέργεια και... ελάχιστες θερμίδες.
Φάβα για να δώσετε τις απαραίτητες πρωτεΐνες τον οργανισμό σας. Η φάβα είναι πλούσια σε νερό, σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ έχει μόνον 37 θερμίδες σε 250 γραμμάρια.
Πώς να φάτε τη φάβα: κόψτε τη φάβα σε λεπτές φετούλες και προσθέστε σέλινο και ματζουράνα. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και τρίψτε από πάνω λίγο τυρί φέτα.
Αγκινάρες για καλή λειτουργία του εντέρου. Οι ωμές αγκινάρες διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Δηλαδή παρέχουν στον οργανισμό σας ποτάσιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φολικό οξύ και επιπλέον τα 100 γραμμάρια έχουν μόνον 22 θερμίδες.
Πώς να φάτε την αγκινάρα ωμή: αφαιρέστε τα σκληρά φύλλα και κόψτε λεπτές φετούλες τα υπόλοιπα φυλλαράκια. Προσθέστε ψιλοκομμένα καρότα και ραδίκια και τέλος βάλτε λεμόνι, λάδι και αλατοπίπερο.
Ντομάτες για καλή υγεία του δέρματος. Πλούσιες σε βιταμίνη Α και C. Βελτιώνουν την όραση, προστατεύουν από μολύνσεις κι από την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον έχουν 20 περίπου θερμίδες τα 100 γραμμάρια.
Πώς να φάτε την ντομάτα: μόνη της με ελαιόλαδο ή σε συνδυασμό με όλα σχεδόν τα λαχανικά. Με αγγουράκι, τυρί φέτα, κρεμμύδι και ελιές ή με μαρούλι και κρουτόν.
Μανιτάρια για το νευρικό σύστημα. Πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες Β, ευκολοχώνευτα και αρωματικά δίνουν γεύση στις σαλάτες σας και μόνο 17 θερμίδες περίπου τα 100 γραμμάρια.
Πώς να φάτε τα μανιτάρια: κόψτε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, προσθέστε λίγο μάραθο και λίγα φύλλα ραδικιού, ρόκας ή μαρουλιού, μαϊντανό και λεπτές φέτες παρμεζάνα. Τέλος βάλτε λίγο ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο.
Κρεμμυδάκια φρέσκα για κάθαρση του οργανισμού. Πλούσια σε ουσίες διουρητικές και αντιβακτηριδιακές, αποτοξινώνουν τον οργανισμό και κάνουν πολύ καλό στο δέρμα και στα μαλλιά.
Πώς να φάτε τα κρεμμυδάκια: κόψτε μια ντομάτα, λίγο μαρούλι και λεπτές φέτες φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέστε ελιές, κύβους από τυρί φέτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι.
Σπανάκι για την πίεση. Από τα πιο θρεπτικά λαχανικά με λίγες ωστόσο θερμίδες (30 τα 100 γρ.). Πλούσια σε βιταμίνες Α και C αλλά και σε σίδηρο.
Πώς να φάτε το σπανάκι ωμό: ψιλοκόψτε το σπανάκι και προσθέστε ροδέλες καρότου, λίγο κρεμμυδάκι, σέλινο και σκόρδο. Τέλος προσθέστε το αλάτι και το λάδι.
Πράσινη σαλάτα (μαρούλι, ρόκα, ραδίκια) για την αναιμία. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες και 95% νερό. Το ραδίκι περιέχει πολύ σίδηρο και βιταμίνη Α, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και η ρόκα περιέχει στον οργανισμό σας βιταμίνες Α και Ε.
Πώς να φάτε τη σαλάτα: ψιλοκόψτε μαρούλι, λίγα φύλλα ραδικιού και ρόκας, λεπτές φέτες μάραθου, ελιές κομμένες σε ροδέλες και γαρνίρετε τη σαλάτα με ελαιόλαδο, λεμόνι και αλατοπίπερο.