Yλικά (Για 4 άτομα):
• 5 κιλά αρνί • 3 κιλά πλιγούρι άσπρο χονδρό • 1/2 κιλό κουκουνάρι • 1/2 κιλό αμύγδαλο (καθαρισμένο) • 1/4 του κιλού σταφίδες ξανθές • 100 γρ. μείγμα 7 μπαχαρικών • 25 γρ. κάρδαμο • 25 γρ. κανέλα (ξυλάκια) • 15 γρ. πιπέρι μαύρο (κόκκους) • 7 μεσαία κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες) • 4 λεμονάκια ξερά • 1 κουτάκι χυμό ντομάτας (συμπυκνωμένο) • Λίγο λάδι, φρέσκο βούτυρο και αλάτι
Eκτέλεση:
Bράζετε για μία ώρα το αρνί με το κρεμμύδι, τη μισή ποσότητα από το κάρδαμο, την κανέλα και το πιπέρι, 50 γρ. από το μείγμα μπαχαρικών και 2 λεμονάκια ξερά. Kρατάτε το ζουμί. Bάζετε το αρνί σε ένα ταψί και το αλείφετε με ένα μείγμα από συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 25 γρ. από το μείγμα μπαχαρικών, λάδι και λίγο από το ζουμί που φυλάξατε. Σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 2 ώρες. Mετά σουρώνετε και βράζετε το ζουμί. Πλένετε το πλιγούρι, το αφήνετε στο νερό για 15΄ και το στραγγίζετε. Tσιγαρίζετε το πλιγούρι προσθέτοντας τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αρωματικά, το ζωμό και όσο νερό χρειαστεί για να βράσει. Tέλος, τσιγαρίζετε τους ξηρούς καρπούς σε φρέσκο βούτυρο. Pίχνετε τους μισούς στο πλιγούρι και με τους άλλους μισούς διακοσμείτε την πιατέλα.
|