8 Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας 30' Χρόνος αχνίσματος 3+3+1 ώρα
Υλικά:
1/2 κούπας Grand Marnier 100 γρ. πορτοκάλι γλασέ 100 γρ. ξανθές σταφίδες 100 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένα ξύσμα 1 λεμονιού ξύσμα 1 πορτοκαλιού 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι σόδα 1,1/2 κουταλάκι κανέλα 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι τζίντζερ 1/4 κουταλάκι γαρίφαλα 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα 1/2 κούπας ζάχαρη 1/4 κούπας βούτυρο
Προετοιμασία:
Βάλτε όλα τα ψιλοκομμένα φρουτάκια σ' ένα βάζο, περιχύστε τα με το λικέρ κι αφήστε τα να σταθούν από 24 ώρες έως 10 ημέρες σε χώρο δροσερό. Βουτυρώστε μια βαθιά φόρμα για πουτίγκα και πασπαλίστε με ζάχαρη. Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο ν' ασπρίσει. Αδειάστε τα αυγά μέσα στο μπολ με το βούτυρο και χτυπήστε τα να αφρατέψουν. Προσθέστε το αλεύρι και τα φρουτάκια με το ποτό κι ανακατέψτε τα μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί το αλεύρι. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα. Καλύψτε τη με λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και κλείστε τη φόρμα με το καπάκι. Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράζει μέχρι το 1/3 της. Στον πάτο της κατσαρόλας βάλτε μια μικρή στρογγυλή σχάρα κι ακουμπήστε επάνω τη φόρμα. Καλύψτε την κατσαρόλα με καπάκι κι αφήστε την πουτίγκα να αχνιστεί 3 ώρες. Σβήστε τη φωτιά κι αφήστε την πουτίγκα να σταθεί μέσα. Την επόμενη μέρα αχνίστε την πάλι με νερό για άλλες 3 ώρες. Την ημέρα που θα τη σερβίρετε αχνίστε την 1 ώρα, ώστε να μαλακώσει και να είναι αφράτη. RealFood January '06
|