Σαλάτα! Σας θυμίζει μήπως κάτι; Ναι, ναι, πρόκειται για τα πράσινα εκείνα φυλλαράκια που πολλοί από εσάς αποκαλείτε "βοσκή" και επιμένετε να τα απορρίπτετε. Όχι σαλάτα δυστυχώς δεν θεωρείται ούτε το τζατζίκι ούτε η μαγιονέζα, για τον απλό λόγο ότι δεν παρέχουν το παραμικρό στον οργανισμό. Τα χόρτα και τα λαχανικά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στον τομέα της διατροφής. Είναι ό,τι καλύτερο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, για μια λαμπερή επιδερμίδα και για πάρα πολλά άλλα, τα οποία απαιτούν πολύ χώρο για να γραφούν. Αυτήν την εποχή λοιπόν ευδοκιμούν τα πράσινα λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο, αλλά και τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα καρότα και τα ραπανάκια. Το λάχανο Μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή σε συνδυασμό με σέλινο και καρότο, καθώς επίσης μαζί με τριμμένο ωμό παντζάρι ή τριμμένο ξινόμηλο. Το λάχανο είναι ιδανική τροφή για να διατηρηθείτε λεπτοί, δεδομένης της μικρής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες, υψηλής όμως περιεκτικότητας σε βιταμίνες. Συγκεκριμένα, παρέχει στον οργανισμό βιταμίνης C και Α, η τελευταία είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στο δέρμα και στην όραση. Περιέχει άφθονο σίδηρο και ασβέστιο, συστατικό πολύτιμο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, των πνευμόνων και του στήθους. Παράλληλα, συνεργεί στην βελτίωση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στους ιούς και στη γρίπη, στους συνήθεις δηλαδή εχθρούς αυτής της εποχής. Το κουνουπίδι Τρώγεται κυρίως βραστό. Προσοχή όμως αν το παραβράσετε θα χάσει τα συστατικά του. Απλά αφήστε το σε βραστό νερό για λίγα μόνο λεπτά και βγάλτε το από την κατσαρόλα όσο ακόμη είναι ελαφρώς σκληρό. Τρώγοντας 150 γραμμάρια κουνουπίδι παίρνετε 25 θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και ασβεστίου. Μην το υποτιμάτε γιατί είναι πλούσιο σε φολικό οξύ και είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για τις εγκύους και το έμβρυο. Περισσότερες πληροφορίες. Το παντζάρι Είτε το φάτε ελαφρώς βρασμένο, είτε το συνδυάσετε τριμμένο ωμό με λάχανο ή με μαρούλι, το σίγουρο είναι ότι θα σας χαρίσει απίστευτη ενέργεια και θα καταπολεμήσει την ατονία, χάρη στο συνδυασμό των σακχάρων, των βιταμινών και των οργανικών αλάτων που περιέχει. Επιπλέον θα εξουδετερώσει την αναιμία σας, καθότι τα συστατικά του βοηθούν στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β9, C, A, αλλά και η περιεκτικότητά του σε ποτάσιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο, σίδηρο θεωρείται ότι είναι ικανά να αποτρέψουν τις καρδιακές αρρυθμίες και να ρυθμίσουν τα τυχόν προβλήματα στο γυναικείο κύκλο. Σας απασχολούν οι θερμίδες; Και πάλι μην ανησυχείτε! Τα 100 γραμμάρια έχουν 20 περίπου θερμίδες! Με λίγα λόγια το παντζάρι θεωρείται “φάρμακο” για τον οργανισμό. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνει τη χοληστερίνη και γενικότερα είναι μια σαλάτα που βοηθά στην πέψη και δραστηριοποιεί το μεταβολισμό. Συμβουλή Προτιμήστε τα λαχανικά της εποχής, εγχώρια και κατά προτίμηση όχι θερμοκηπίου. Φροντίστε να τα καταναλώνετε ωμά ή ελαφρώς βρασμένα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να προσλάβει ο οργανισμός σας το μεγαλύτερο ποσοστό των βιταμινών τους. Αν μπορείτε να τα προμηθευτείτε από γνωστούς παραγωγούς, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, ή αν μπορείτε να διαθέσετε κάτι παραπάνω και να αγοράσετε λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, ακόμη καλύτερα. Εν ανάγκη στερηθείτε έναν καφέ ή ένα ποτό και διαθέστε αυτό το ποσό για τη σαλάτα σας και κατ' επέκταση για τον οργανισμό σας. Το αξίζετε άλλωστε!
|