Η σούπα ως πρώτο πιάτο, είναι αυτή που δημιουργεί την πρώτη εντύπωση για τις ικανότητες του μάγειρα. Για μια καλή σούπα θα χρειαστείτε έναν καλό ζωμό ως βάση, κατά προτίμηση ένα ζωμό που θα έχετε φτιάξει εσείς, ποικιλία υλικών από λαχανικά, κρεατικά και ψάρια, αλλά και διάφορα μπαχαρικά που ενισχύουν τη γεύση της. Υλικά (για 4 άτομα): • ζωμός πουλερικών από καρκάσες και κόκαλα κοτόπουλου • κόκκους μαύρου πιπεριού • 1 ντομάτα • 2 φύλλα βασιλικού • λίγο λευκό κρασί • λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο • 200 γρ. νιόκι πατάτας • αλάτι χονδρό • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • 1 κρεμμύδι ξερό • λίγο φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη Εκτέλεση: 1. Για το ζωμό, πλένουμε καλά τα κόκαλα, κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το θυμάρι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε 1,5 λίτρα νερού και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μία ώρα περίπου. 2. Καθαρίζουμε συνεχώς τους αφρούς ώστε να μείνει καθαρός ο ζωμός. Προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού. Αφού βράσει τον περνάμε από σίτα. 3. Βράζουμε λίγο νερό και βουτάμε τη ντομάτα ώστε να την αποφλοιώσουμε. Αφαιρούμε τους σπόρους και τη λιώνουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη και ελαιόλαδο για να δέσει. 4. Βράζουμε τα νιόκι μέχρι να φουσκώσουν και να επιπλέουν. 5. Για το σερβίρισμα, προσθέτουμε στο πιάτο μερικά νιόκι, μία κουταλιά από τη σάλτσα ντομάτας, τον καυτό ζωμό πουλερικών και ανακατεύουμε καλά. 6. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και φρέσκο βασιλικό. Tip: Λίγοι στήμονες κρόκου Κοζάνης ανεβάζουν ποιοτικά το ζωμό στο τέλος του σερβιρίσματος. chef Αντώνης Γεωργιντζίκης περιοδικό Sorbet
|